วันอาทิตย์ที่ 29 กันยายน พ.ศ. 2556

บำรุงสายตา...ช่วงตั้งครรภ์ Taking Care of Your Eyes During Pregnancy

บำรุงสายตา...ช่วงตั้งครรภ์ 
Taking Care of Your Eyes During Pregnancy

การเปลี่ยนแปลงของฮอร์โมนและความดันโลหิตในช่วงตั้งครรภ์ อาจทำให้ดวงตาคุณแม่เกิดอาการพร่ามัว รวมถึงการใช้สายตาในการทำงานเป็นเวลานานๆจะทำให้สายตาอ่อนล้าได้ง่าย ดังนั้น ในช่วงตั้งครรภ์คุณแม่จึงควรหมั่นกินอาหารที่มีสารอาหารในการช่วยบำรุงสายตาค่ะ

วิตามินเอ : มีลูทีนและซีเซนทีนช่วยบำรุงดวงตาให้ไม่ระคายเคืองง่ายและไม่มีอาการตาแห้ง พบได้ทั้งในผลิตผลจากสัตว์ เช่น ตับ ไข่แดง นม น้ำมันสกัดจากตับปลา ส่วนผักผลไม้ที่มีวิตามินเอคือพืชที่มีสารสีเขียวจัด สีแสด สีเหลือง เช่น ผักบุ้ง มะละกอสุก ฟักทอง ตำลึง บร็อคโคลี แครอท มะม่วงสุก

- Vitamin A, but only in small amounts. Too much Vitamin A is toxic to the body and can be lethal. Some experts warn against eating liver during pregnancy as it is very high in this nutrient. Fruits and vegetables which are yellow or orange are high in Vitamin A, so include some carrots, pumpkin and squash in your diet. Be careful though, too much can stain your skin and you’ll end up looking like you’ve had a spray tan gone wrong.

วิตามินอี : ช่วยป้องกันอนุมูลอิสระไม่ให้ทำลาย จอรับภาพภายในดวงตา ซึ่งมีมากในน้ำมันพืชข้าวซ้อมมือ ถั่วเปลือกแข็งและเมล็ดพืชต่างๆ เช่น อัลมอนด์ เมล็ดทานตะวัน ควรกินวันละ 1 ฝ่ามือเพื่อเสริมวิตามินอีให้แก่ร่างกาย ซึ่งคุณแม่อาจกินเป็นอาหารว่างระหว่างมื้อก็ได้ แต่ไม่ควรกินในปริมาณมากเกินไปเพราะอาจกระตุ้นให้เกิดอาการแพ้ได้

- Vitamin E is what is known as a fat soluble vitamin, which means it is one of the vitamins which can accumulate in your body. Vitamin E helps to support healthy eyes and skin and is known to help the body rid itself of free radicals; those nasty aging compounds. In pregnancy, Vitamin E will help your baby’s nervous system development as well as its muscle growth. Nuts, vegetable oils including olive oil, legumes and seeds are all excellent sources.

วิตามินซี : ลดความดันของน้ำภายในลูกตาและช่วยให้เส้นเลือดฝอยคอยส่งเลือดไปหล่อเลี้ยงดวงตาให้แข็งแรง พบในผักตระกูลกะหล่ำ เช่น กะหล่ำปลี กะหล่ำดอก บร็อคโคลี หอมแดง มะเขือม่วง ผักที่มีสีน้ำเงินหรือม่วง รวมถึงผลไม้ต่างๆ โดยเฉพาะ เบอร์รี่สีเข้ม องุ่นแดง แอปเปิ้ลแดง ลูกเกด จะมีสาร แอนโตไซยานินส์ ช่วยให้การมองเห็นตอนกลางคืนดีขึ้น

- Vitamin C is what is known as a water soluble vitamin which means it is excreted in the urine. Too much cannot be stored by your body or your baby, so it is important to ensure you have an adequate intake every day. Vitamin C will also help you fight infection, boost your immune system, help with the absorption of iron in your diet and will help your tissues heal after birth. Good sources are citrus fruits, berries, fresh fruit juices, pawpaw, and cruciferous vegetables such as broccoli and Brussels sprouts.

ธาตุสังกะสี : ควรได้รับควบคู่กับวิตามินเอจะช่วยป้องกันอาการมองไม่เห็นในช่วงกลางคืนได้ ดี เช่น ปลาทะเล ผักใบเขียว ข้าวซ้อมมือ เมล็ดฟักทองและเต้าหู้ เป็นต้น

- Iodine, zinc, magnesium, copper and chromium. These elements are only needed in trace amounts though can be found in fresh fruits and vegetables, legumes and beans, nuts and peas. Try to eat foods which resemble their original source as much as possible. Be suspicious about foods wrapped in lots of plastic and which have ingredient lists a mile long.
English info : huggies.com.au


กินปลา... บำรุงสายตา

ในช่วงตั้งครรภ์ ควรหมั่นกินปลาทะเลเป็นประจำเพราะอุดมด้วยกรดไขมันโอเมก้า-3 ซึ่งการกินปลาทะเลนึ่ง หรือลวกจะดีกว่า เพราะการทอดจะทำให้น้ำมันปลาซึมออกและสูญเสียคุณค่าทางอาหาร

การได้รับกรดไขมันโอเมก้า-3 จะช่วยให้เรตินาในดวงตาสามารถรับภาพได้คมชัดขึ้น เสริมสร้างการมองเห็นทั้งแม่ และลูกตั้งแต่ตั้งครรภ์ และยังช่วยในการขับสารพิษตกค้างออกจากดวงตาได้อีกด้วย

ขอบคุณข้อมูลจาก : Mother & Care
ขอบคุณภาพประกอบจาก google


ข้อมูลเพิ่มเติม : womenshealth.gov
Staying healthy and safe
http://womenshealth.gov/pregnancy/you-are-pregnant/staying-healthy-safe.html#a

Eating for two

Eating healthy foods is more important now than ever! You need more protein, iron, calcium, and folic acid than you did before pregnancy. You also need more calories. But "eating for two" doesn't mean eating twice as much. Rather, it means that the foods you eat are the main source of nutrients for your baby. Sensible, balanced meals combined with regular physical fitness is still the best recipe for good health during your pregnancy.

Foods good for mom and baby

A pregnant woman needs more of many important vitamins, minerals, and nutrients than she did before pregnancy. Making healthy food choices every day will help you give your baby what he or she needs to develop. The MyPyramid for pregnant and breastfeeding women can show you what to eat as well as how much you need to eat from each food group based on your pre-pregnancy BMI and activity level. Use your personal MyPyramid plan to guide your daily food choices. Here are some foods to choose often:

- Grains – fortified, cooked or ready-to-eat cereals; wheat germ

- Vegetables – carrots, sweet potatoes, pumpkin, spinach, cooked greens, winter squash, tomatoes, red pepper

- Fruits – cantaloupe, honeydew melon, mangoes, prunes or prune juice, bananas, apricots, oranges or orange juice, grapefruit, avocado

- Dairy – nonfat or low-fat yogurt; nonfat milk (skim milk); low-fat milk (1 percent milk)

- Meat and beans – cooked beans and peas; nuts and seeds; lean beef, lamb, and pork; shrimp, clams, oysters, and crab; cod, salmon, polluck, and catfish


ข้อมูลเพิ่มเติม : dailymail.co.uk
Women who eat fish during pregnancy 'more likely to have brainy and sociable children'
Children of mothers who ate oily fish during pregnancy had better motor and social skills
http://www.dailymail.co.uk/health/article-2094819/Omega-3-Women-eat-fish-pregnancy-likely-brainy-sociable-children.html#ixzz2gF5DqApk

OMEGA-3 AND OMEGA-6

Omega-3 fatty acids are needed for human health but can't be produced by the body.

They can be found in fish, such as salmon, tuna, and halibut, other seafood including algae and krill, some plants, and nut oils.
The essential acids play an important role in brain function alongside normal growth and development.

Research shows that omega-3 reduces inflammation and may lower the risk of heart disease, cancer, and arthritis.

Omega-3 fatty acids are highly concentrated in the brain and appear to benefit memory.

Omega-6 is another essential fatty acid. However while omega-3  reduces inflammation, omega-6 promotes it so a balance needs to be struck - like in the Mediterranean diet.

ข้อแนะนำ

ในแต่ละวันควรบริโภคอาหารให้ครบ 5 หมู่ และทานอาหารให้หลากหลาย ไม่รับประทานอาหารซ้ำๆกันทุกวัน เพื่อประโยชน์ต่อร่างกายและมีสุขภาพที่ดี

บทความที่ได้รับความนิยม