Mustard greens nutrition facts and Health Benefit
วงศ์ Brassicaceae
ชื่อวิทยาศาสตร์ Brassica juncea (L.) Czern.
ชื่อไทย ผักกาดเขียว
ผักกาดเขียว มีสารอาหารสูง ช่วยบำรุงสายตาให้มีประกายที่สดใส โดยเฉพาะเบต้าแคโรทีนที่จะเปลี่ยนเป็นวิตามิน A ให้แก่ร่างกาย ทำให้ป้องกันโรคตาฟาง ตาบอดกลางคืน หรือต้อตาชนิดต่างๆ ในคนชราได้ และยังช่วยต้านการเกิดโรคมะเร็ง มีแคลเซียม วิตามินซี เส้นใยอาหารสามารถป้องกันโลหิตจาง
เส้นใยในผักกาดเขียวมีประโยชน์อย่างยิ่งต่อการทำงานของกระเพาะอาหารและลำไส้ ช่วยกระตุ้นการบีบตัวของอวัยวะดังกล่าวทำให้ระบบขับถ่ายเป็นไปอย่างปกติ สุขภาพจึงดีตามไปด้วย
ขอบคุณภาพประกอบจาก backyardnature.net
ผักเคล/กะหล่ำปลีชนิดสีเขียวเข้ม เคล กะหล่ำปลีชนิดสีเขียวเข้ม ผักโขม หัวผักกาดเขียวและบล็อคโครี่นั้น มีคุณประโยชน์คือให้วิตามินเอสูง ช่วยบำรุงสายตาให้มีประกายที่สดใส มีเบต้าแคโรทีน และยังช่วยต้านการเกิดโรคมะเร็ง มีแคลเซียม วิตามินซี และเส้นใยอาหารสามารถป้องกันโลหิตจางได้อีกด้วย
Eye Health
Regular consumption of fruits and vegetables with high levels of vitamin A have been linked with strengthening the eyes and the prevention of macular degeneration.
Eng. info:HealthDiaries.com
http://www.healthdiaries.com/eatthis/9-health-benefits-of-mustard-greens.html
Greens
You might be surprised to learn that calcium is plentiful in many vegetables. Go for dark leafy greens such as bok choy (seen above), Chinese cabbage, and kale. The traditional soul food favorites, collard and turnip greens, offer a lot of calcium, too. One cup of chopped, cooked turnip greens has about 200 milligrams of calcium.
info:webmd
http://www.webmd.com/osteoporosis/ss/slideshow-superfoods-for-your-bones
Mustard Greens
High in: Vitamin A | Vitamin B1 (Thiamin) | Vitamin B2 (Riboflavin) | VitamVitamin C | Vitamin K | Vitamin E | Calcium | Dietary Fiber | Magnein B3 (Niacin) | Vitamin B6 | Vitamin B9 (Folate, Folic Acid) | sium | Manganese | Iron | Potassium | Copper |
Eng. info:health-club.org
http://health-club.org/super-foods
TIPS
What is it?
The leaves of the mustard plant (Brassica juncea) are hot and peppery tasting, and can be yellowish-green or reddish-purple in color. As with other hardy greens like collards or turnip greens, they require longer cooking time to make their fibrous texture tender.
Their pungent flavor is flattered with garlic, hot pepper flakes, and vinegar, or long cooking with a ham hock.
Don't have it?
Kale and turnip greens are also hardy, leafy vegetables with a similar flavor profile (minus the horseradish-y bite), and they would work in most recipes that call for mustard greens.
How to choose:
Choose leaves that look fresh rather than wilted or drooping, without any yellow spots or bruising.
info: finecooking
http://www.finecooking.com/item/5533/mustard-greens